Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Δημοσίευση στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Του Κοσμά Ζακυνθινού
kzakinthinos@pegasus.gr
(πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ )
Η φύτευση 270.000 δενδρυλλίων ροδιάς και η δημιουργία εργοστασίου επεξεργασίας ροδιών, σε έκταση 100 στρεμμάτων, με όλες τις διαδικασίες χυμοποίησης, εξαγωγής υποπροϊόντων, τυποποίησης και συσκευασίας περιλαμβάνονται στην πρώτη φάση υλοποίησης του φιλόδοξου επενδυτικού σχέδιο «Νέα Αντίπολις», του «Mpimpas Investing Group» στο Σχηματάρι.
Οπως επισημαίνει, μιλώντας στην «Η», η Μαριλένα Μανιουδάκη, αντιπρόεδρος του Mpimpas Investing Group, «θα παραχθούν και θα προσφερθούν στην παγκόσμια αγορά πέραν του βασικού καρπού, 475 διαφορετικά προϊόντα του 'κόκκινου χρυσού', πλούτος που παραμένει δυστυχώς αναξιοποίητος στη χώρα μας. Ενώ, το εργοστάσιο θα κατασκευαστεί με προοπτική και δυνατότητα επεξεργασίας τόσης ποσότητας ροδιών όση είναι δυνατόν να παραχθεί από καλλιεργημένες εκτάσεις 35.000 στρεμμάτων».
Ταυτόχρονα, εκτός από το ρόδι, στο επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνεται και η εκμετάλλευση 400 στρεμμάτων ελιάς, τύπου καλαμών βιολογικής παραγωγής, οι οποίες ήδη υπάρχουν στην έκταση και μάλιστα προορίζονται στο σύνολό τους για εξαγωγές στις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα προωθείται και η καλλιέργεια μανιταριών σε έκταση 100 στρεμμάτων, η οποία είναι ιδιαίτερα κερδοφόρα, με μεγάλη στρεμματική απόδοση σε ετήσια βάση.
Ομιλος Μπίμπα: Σχέδιο εκμετάλλευσης 475 προϊόντων του «κόκκινου χρυσού»
Το πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα έργο θα λειτουργήσει υπό την ονομασία «Νέα Αντίπολις» - Πανευρωπαϊκό Κέντρο Έρευνας και Φυτολογίας και θα αναπτυχθεί με την καινοτόμο μέθοδο «Συμβολαιακές Βιοκαλλιέργειες - Contractual Participatory Biofarming», μέθοδος με εγγυημένη ανάπτυξη μακροχρόνιας κερδοφορίας. Το έργο θα αξιοποιήσει σε μέγιστο βαθμό τμήμα εθνικών και κοινοτικών επιχορηγήσεων και προβλέπεται πέραν των καλλιεργειών, της μονάδας επεξεργασίας ροδιών, και η δημιουργία θεματικού πάρκου, ανοιχτού σε εκπαιδευτικές επισκέψεις σχολείων και όχι μόνο.
Εξαγορά 
Για την εφαρμογή του ολοκληρωμένου επενδυτικού σχεδίου στους τομείς των βιολογικών καλλιεργειών, τελευταίας τεχνολογίας βιομηχανικών μονάδων χυμοποίησης αλλά και αγροτουριστικών εγκαταστάσεων, υπογράφηκε στα τέλη του περασμένου Ιουλίου η εξαγορά, από τη θυγατρική εταιρεία του ομίλου Mpimpas Investing Group «Εναλλακτικές Βιοκαλλιέργειες ΑΒΕΕ», έκτασης 6 χιλιάδων στρεμμάτων στην περιοχή Σχηματαρίου, γνωστής με το τοπωνύμιο «Αντίπολη».

Δεδομένου δε ότι προβλέπεται να δημιουργηθεί Πανευρωπαϊκό Συνεδριακό Κέντρο, θα αναπτυχθεί ερευνητικός τομέας με πειραματικές καλλιέργειες δένδρων και φυτών που αναπτύσσονται στην Ελλάδα, λόγω μεσογειακού κλίματος και με ιδιαίτερα υψηλή προστιθέμενη αξία για εξαγωγές.
Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την κ. Μανιουδάκη, πρόθεση του ομίλου είναι όταν ολοκληρωθούν οι σχετικές εγκαταστάσεις, να υπάρξει πρόταση προς το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, έτσι ώστε η «Νέα Αντίπολις» να χρησιμοποιηθεί για την πρακτική άσκηση των φοιτητών, οι οποίοι θα διαμένουν σε πρότυπης μορφής καταλύματα.
Με βάση το επενδυτικό σχέδιο, ο όμιλος προχωρεί στη φύτευση 270.000 δενδρυλλίων ροδιάς, ενώ επιπρόσθετα σε έκταση 100 στρεμμάτων θα κατασκευαστεί εργοστάσιο επεξεργασίας ροδιών για όλες τις διαδικασίες χυμοποίησης, τυποποίησης και συσκευασίας.
Παράλληλα, προωθείται και η καλλιέργεια μανιταριών σε έκταση 100 στρεμμάτων, η οποία είναι ιδιαίτερα κερδοφόρα, διότι δύναται να αποφέρει 40.000 με 50.000 ευρώ το στρέμμα κατ' έτος.
Βιοκαλλιέργειες 
«Οι εναλλακτικές βιοκαλλιέργειες αποτελούν έναν ακόμη τομέα, στον οποίο ο όμιλος επιθυμεί να θέσει το αναπτυξιακό του αποτύπωμα», όπως επισημαίνει η αντιπρόεδρος, τονίζοντας πως «ο τομέας αυτός, δυναμικός και καινοτόμος, αξιοποιεί πλήθος αναξιοποίητων και εύφορων εκτάσεων της πατρίδας μας και μπορεί να οδηγήσει σε μια πραγματική κοσμογονία, παράγοντας προϊόντα ανεκτίμητης αξίας και ιδιαίτερα υψηλής απόδοσης.

Στο πλαίσιο αυτής της δραστηριότητας, αναπτύσσουμε ένα νέο γιγαντιαίο έργο βιοκαλλιεργειών, δημιουργώντας το μεγαλύτερο 'αγρόκτημα' εναλλακτικής βιοκαλλιέργειας ροδιάς στην περιοχή της Βοιωτίας. Η έκταση αυτή θα καλλιεργηθεί με την καινοτόμο μέθοδο συμμετοχής - συνεκμετάλλευσης - συμπαραγωγής και με εξασφαλισμένες εξαγωγές της παραγωγής σε Βόρεια Ευρώπη, Καναδά και ΗΠΑ.
Επενδύοντας στην έρευνα τεχνολογικών εξελίξεων με ρηξικέλευθες μεθόδους, δημιουργείται καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής και επεξεργασίας ροδιού, προσφέροντας έτσι στην παγκόσμια αγορά του 'κόκκινου χρυσού' μια σειρά από 475 διαφορετικά προϊόντα υψηλής προστιθεμένης αξίας (φρέσκα ρόδια, φυσικό χυμό, τρόφιμα, ποτά, φαρμακευτικά, καλλυντικά κ.α.)».
Μελέτη
Στο πλαίσιο της ευρύτερης αξιοποίησης της εν λόγω έκτασης, ο όμιλος Mpimpas Invest Group προχωρεί στη μελέτη και αξιοποίηση νέων καλλιεργειών για περαιτέρω ανάπτυξη και έρευνα, όπως για παράδειγμα μύρτιλου, στέβιας, φραγκοσυκιάς, ιπποφαές, κράνα, σπαραγγιών, τρούφας, aloe vera, λαγοκέρασου, παυλώνιας, σμέουρα, σαμπούκος, goji berry, αβοκάντο κ.λπ.

Οι παραπάνω καλλιέργειες θα αποτελέσουν την αφορμή για την ίδρυση ενός πρότυπου κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας, προκειμένου να παρακολουθούνται και να αναλύονται με την χρήση υπερσύγχρονης τεχνολογίας. Το νέο Ερευνητικό Κέντρο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «εργαστήριο της φύσης», καθώς συγκεντρώνει πολλές παραμέτρους που ερευνώνται από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Οι τεχνολογίες του νέου ερευνητικού κέντρου αναμένεται να αξιοποιηθούν όχι μόνο για την προώθηση των σχεδίων της εταιρείας, αλλά και από άλλους συγγενείς κλάδους, όπως αυτοί της μεταποίησης και της διανομής.
Να σημειωθεί πως το επιχειρησιακό πρόγραμμα Contractual Participatory Biofarming (Συμβολαιακές Συμμετοχικές Βιοκαλλιέργειες) αποτελεί εγγυημένη ανάπτυξη μακροχρόνιας κερδοφορίας μέσω επιχορηγήσεων/επιδοτήσεων, που στη συγκεκριμένη περιφέρεια ανέρχεται στο 35%.
Ποιες εναλλακτικές καλλιέργειες προωθούνται
  • Καλλιέργεια ροδιών σε έκταση 4.000 στρεμμάτων.
  • Εργοστάσιο επεξεργασίας ροδιών, από επεξεργασία έως τελική συσκευασία.
  • Καλλιέργεια ελιών 400 στρεμμάτων με 5.500 δέντρα μέγιστης παραγωγής.
  • Καλλιέργεια μανιταριών σε έκταση 100 στρεμμάτων.
  • Καλλιέργεια φραγκόσυκων στις όχθες του ποταμού, καθώς και εκτροφή και παραγωγή 5.000 σμηνών μελισσών.
  • Εκτροφή 2.000 αιγοπροβάτων.
  • Εκσυγχρονισμός και επέκταση πρότυπων τουριστικών καταλυμάτων και εγκαταστάσεων, οι οποίες θα αποτελέσουν οργανωμένη μορφή έρευνας και τουρισμού.

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013